Priekšvārds

Šis ir otrais konspekts LU DF projekta “Jauno datoriķu skola” (JDS) ietvaros. Ja pirmajā konspektā tika aplūkoti Scratch pamati, tad šajā konspektā galvenais akcents ir vērsts uz Scratch 2.0 multimediju iespējām – darbu ar mikrofonu un tīmekļa kameru (Webcam).

Ir pienācis laiks pievērst uzmanību 21. gadsimta mācīšanās vienai no inovācijām – tīmekļa resursu jēgpilnai izmantošanai un sadarbībai, kopdarbam mākoņservisos. Ar šo domu ir izveidota JDS Scratch studija http://scratch.mit.edu/studios/470085/, tajā atrodamas šajos konspektos aplūkotās programmas, iespējams pētīt to kodu. Katras JDS materiālu http://jds.df.lu.lv tēmas apakša ir ievietots resurss “Citu Scratch kopienas dalībnieku ... piemēri”, paskatiet šos daudzos jau pasaulē eksistējošos piemērus, lielus projektus. Noderīgi kopienas piemēri: http://scratch.mit.edu/studios/254029/ - London South Bank University projekta programmu piemēru un sagatavju kolekcija "LSBU CPG 2013-2014"; http://scratch.mit.edu/studios/237442/ - Tīmekļa kameras spēlu studija "Webcam Games"; http://scratch.mit.edu/studios/26471/ - cita matemātikas studija u.c.
 

Publicējiet http://scratch.mit.edu vietnē savas labākās programmiņas, spiežot programmas rediģēšanas loga labajā augšējā stūrī koplietošanas pogu “Share”. Tas dos iespēju citiem redzēt jūsu programmu kodu, to vērtēt, rakstīt komentārus, remiksēt (kopēt sev pārveidošanai). Tā mēs varam viens otru bagātināt un darīt pasauli labāku. Publicētās programmas varat pievienot JDS dalībnieku programmu studijai http://scratch.mit.edu/studios/475208/.

Mācoties programmēt ar Scratch, der piedomāt pie izstrādes domu cikla: Iztēloties (ko es gribu izveidot) -> Radīt (algoritms jeb koda ideja un tās programmēšana) -> Eksperimentēt (manuāla testēšana dažādos variantos) -> Koplietot (strādājošu programmu var publicēt tīmeklī) -> Atspoguļot (pārdomāt, pēc dažam dienām lietas mēdz izskatīties jaunā gaismā, palasīt atsauksmes, pieiet pozitīvistiski un paškritiski reizē) -> Iztēloties (izdomāt uzlabotu programmas versiju). Ja strādajat tīmeklī, savas programmas varat lejupielādēt datorā (fails ar paplašinājumu .sb2).

Kā jau pirmajā konspektā bija teikts, Scratch ir vienkārša programmēšanas valoda un vide, arī multimediju radīšanas rīks, ko var izmantot, lai iepazītos ar programmēšanu. Scratch ir noderīga kā vidusskolēniem, tā pamatskolēniem, to var lietot dažādos sarežģītības līmeņos – no pirmo klašu skolēna līdz pirmā kursa studentiem kā pirmie soļi programmēšanā.

SVARĪGI! Ja vēlaties izmantot atraktīvās mikrofona un tīmekļa kameras programmēšanas iespējas, izmantojiet jaunāko versiju – Scratch 2.0. Ja Scratch 2.0 programmēšanas rīku izmantojat interneta pārlūkprogrammā, tai ir jābūt ne vecākas versijas kā Chrome 7, Firefox 4, Internet Explorer 7 ar Adobe Flash Player 10.2 vai jaunāku. Ja pats Scratch programmēšanas rīks vairumā gadījumu darbosies arī ar dažiem alternatīviem, “vieglākiem” Flash pārlūkprogrammas spraudņiem, tad darbam ar mikrofonu un tīmekļa kameru gan ir nepieciešams pats Adobe Flash Player tā jaunākajā versijā (vismaz 10.2). Pirms sāciet šajā konspekta sadaļā aprakstītos darbus, pārliecinieties, ka datora mikrofons un tīmekļa kamera ir darboties spējīgi, ieslēdzami; to darbību var pārbaudīt, piemēram, ar populāro programmu Skype (ieteikums vairākās programmās vienlaicīgi mikrofonu un kameru neizmantot). Ja uz Windows 7/8/8.1 ir problēmas ar šīm multimediju ierīcēm, risinājums meklējams Control Panel tādās sadaļās kā Sound, Device Manager (Sound, video and game controllers, Imaging devices) vai Devices and Printers; kā arī dažos gadījumos antivīrusa vai ugunsmūra programmatūra var neļaut pārlūkprogrammai un tās Flash spraudnim strādāt ar mikrofonu un kameru, tad šīs atļaujas ir jādod (Allow). Scratch 2.0 ir veidots ekrāna izšķirtspējai vismaz 1024 x 768, bet šis pēdējais ir tikai ieteicamais noteikums.  
 

Radošās komūnas licenceVisi Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes Jauno datoriķu skolas materiāli ir licencēti. Autors Imants Gorbāns šo materiālu ir licencējis ar Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported licenci.