4. Spēles "Angry Birds" īss apskats

Aplūkosim vienu no dažādās mobilajās ierīcēs populārās spēles Angry Birds versijām. Spēle ir 9. reizi remiksēta, šoreiz priekš JDS Scratch studijas: http://scratch.mit.edu/projects/26695761/. Remikss ir dažreiz labi, jo tad var programmu papildināt, kā arī var izvairīties no problēmām, ja autors to izmaina vai izdzēš, šīs brīnišķās spēles autora niks ir PeterShaw, oriģināla adrese: http://scratch.mit.edu/projects/2984860/.

Vislabākais ir spēles kodu izpētiet pašiem, jo tur visa ir tik daudz, ka šeit sīki aprakstīt nav jēgas. Spēles veidošanu sāk ar fona un gariņu uzzīmēšanu, daļu var izvēlēties no sagatavēm (29., 30. att.), protams, drīkst sākumā uzzīmēt tikai tos gariņus, kuriem uzreiz izveidosim kodu tiktāl, lai var mazliet pamēģināt.

skatuve
29. att. Spēles skatuve ar 4 kostīmiem.

Gariņi
30. att. spēles gariņu komplekts.

Katram spēles gariņam skatuvei ir savs kods, kopumā visai daudz bloku un to kombināciju. Angry Birds spēlai ir daudzas dažādas versijas, lai spēli saprastu, var noderēt pamācības: http://www.digitalmomblog.com/angry-birds-walkthrough-cheats/ un http://www.wikihow.com/Play-Angry-Birds.
 
Ja jūs esat šo spēli jau spēlējuši mobilajā telefonā (Android u.c. ir tās bezmaksas versija), tad būs kodu saprast vieglāk. Katrā līmenī spēlētāja mērķis ir atbrīvoties no cūkām. Cūkas parasti ir aizsargāats koka, stikla, akmens vai cita materiāla dažādās struktūrās- būros utml. Spēlē ir jāatbrīvojas gan no šiem šķēršļiem, gan cūkām. Sāciet ar "kaķenes" jeb katapultas atvilkšanu atpakaļ (pa kreisi un uz augšu) ar pirkstu, uz skārienjutīga ekrāna ar pirkstu, bet datorā - ar peli. Pārvietojot to uz augšu vai uz leju, tiks noteikts, cik liels vai mazs putns vai muša tiks izmantota. Ir jāpatrenējas, lai iemācītos trāpīt. Atlaidiet pirkstu, kad esat gatavs šaut, un tā, kamēr visas cūkas ir prom, vai beigušies putni. Dažādiem putniem ir dažāda iedarbība, to var atklāt eksperimentāli.


Šī spēle ir guvusi milzīgu popularitāti, kaut tā ir absurda un šķietami bezjēdzīga un ar mazu pedagoģiski audzinošu motīvu. Ja man piedāvātu šo spēli, kad tās nebija zināma, es ļoti šaubītos, vai tajā ir vērts ieguldīt, bet cilvēku prāti ir pārsteidzoši. Spēle ievelk, to spēlējot, var izstrādāt stratēģiju, spēlē ir iespējami sarežģījumi, neparedzētas priekšmetu īpašības, kas laikam ir interesanti. Spēle ļauj mācīties no savām kļūdām, atkārtot līdz līmenis iziets. Pārāk tajā iegrimt tomēr nevajag, jo tā var būt bezgalīga. Spēles sākuma izskats dots 31. att.

Sākums
31. att. Angry Birds spēles Scratch viena no versijām.

URL: http://scratch.mit.edu/projects/26695761/.

UZDEVUMI:
a) vispirms iemācieties spēli spēlēt,
b) tad izpētiet kodu un mēģiniet to modificēt,
c) varbūt Tev ir ideja jaunai spēlei?