Ievads

Radošās komūnas licenceVisi Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes Jauno datoriķu skolas materiāli ir licencēti. Autors Imants Gorbāns šo materiālu ir licencējis ar Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported licenci.


Scratch ir lieliska programmēšanas valoda un izstrādes vide pirmajiem soļiem programmēšanā. Tā izskatās vienkārša, intuitīvi apgūstama, bet dod pārsteidzoši daudz iespēju, pat vairāk kā daudzas "lielās"  skolās lietotās pilnas Tjūringa valodas. Jau aplūkojam vienkārši programmās iekļaujamās, bet vispār netriviālās iespējas strādāt ar tīmekļa kameru jeb "vebkameru", mikrofonu, spēļu veidošanā izmantot blokus, kas vada objektu sadursmes, atstaro,sanos, virziena maiņu, ziņojumu apmaiņu utt. Lai pārsteigumu saraksts būtu pilnīgs, aplūkosi Scratch iespējas sadarboties ar mikrokontrolieriem ( Arduino, LEGO WeDo, PicoBoard, LEGO Mindstorms NXT u.c.).

 

Viens no populārākajiem mikrorkontrolieriem, ko plaši izmanto skolās u.c. mācību iestādādēs, tajā skaitā pasaules augstskolās, ir Arduino. Tas ir neliels, daudzfunkcionāls un lēti nopērkams (ebay.co.uk oriģinālais Arduino ar piederumu komplektu maksā ap/no 20...30 €, bet alternatīva ražotāja praktiski tāds pats mikrokontrolieris - pat zem 10 €). Neliels mīnuss ir, ka Arduino nav savu Scratch iebūvētu paplašinājumu (tādi ir LEGO WeDo, PicoBoard), priekš Arduino tie ir jāsameklē un jāpieinstalē, un tas viss ir izdarāms; kādēļ gan darīt vienkāršī, ja var darīt sarežģīti;))

 

Ar Scratch var darbināt Arduino pieslēgtas gaismas diodes, displejus, detektet sensoru datus, darbināt robotiņus ar soļu elektromotoriem, vadīt nelielas automātiskas sistēmas. Aplūkosim Scratch un Arduino sasaistes pamatprincipus un kādus piemērus, kas ļaus saprast ideju un radoši domāt, lasīt, meklēt internetā, lasīt un domāt tālāk. Te gan  uzreiz jāsaka, kas šis temats vairs nav ļoti vienkāršs, tomēr, ar zināmu izturību saņemoties, rezultāts atalgos pūles.