Pēcvārds

Scratch ir ne tikai vienkārša, intuitīvi apgūstama programmēšanas valoda un vide skolēniem, bet tā ir arī mūsdienīga, plašu un sarežģītu iespēju pilna. Scratch spēj atbalstīt pieslēgt šādas iekārtas (atbilstoši http://wiki.scratch.mit.edu/wiki/Hardware_That_Can_Connect_to_Scratch):

  • mikrofons (kā ārējs, tā portatīvajā datorā iebūvēts),
  • tīmekļa kamera jeb "vebkamera" (kā ārēja, tā portatīvajā datorā iebūvēta),
  • PicoBoard (programmējsms mikrokontrolieris),
  • LEGO WeDo (neliels programmējsms robotikas konstruktors),
  • Arduino (programmējsms lēts mikrokontrolieris),
  • LEGO Mindstorms NXT (programmējams padārgs robotikas konstruktors),
  • dzoistiks (ja tas kādu vēl interesē).

Pirmajiem 4 nosauktajiem ir Scratch iebūvēts atbalsts un var strādāt gan ar lokāli instalētu, gan pārlūkprogrammas Scratch 2 versiju; pēdējie 3 prasa lietotājam pašam sameklēt un pieinstalēt kādu no vairākiem beta versijas līmeņa paplāšinājumiem, turklāt tipiski tas darbosies tikai ar lokālo Scratch versiju. Pirmos 2 jau aplūkojām iepriekšējās tēmās. Mikrokontroliera izvēlē lietošanas pirmo soļu vieglums nav galvenais - svarīgāka ir cena un funkcionalitāte. Arduino var nopirkt www.ebay.co.uk un www.dx.com par sākot no 5 € (alternatīva ražotāja) līdz ~16 € (brendu); lētas ir arī pārējās detaļas eksperimentiem.
 

Arduino ir lētākais mikrokontrolieris, tas ir pietiekami funkcionāls arī ļoti sarežģītiem un praktiski noderīgiem projektiem, idejas skat. http://playground.arduino.cc/projects/ideas, http://www.instructables.com/id/20-Unbelievable-Arduino-Projects/ u.c. Tas ir pamatojums izvēlei, kaut arī Scratch nav iebūvē ta atbalsta Arduino, no līdzīgām iekārtām atbalsts ir tikai PicoBoard un LEGO WeDo: šo divu paplašinājumi atrodami Scratch pēdējā kodu blokā "Pārējie bloki" uzspiežot uz pogas "Add an Extension".

 

Jūtieties brīvi, radiet eksperimentus, veidojiet visdažādākās programmas, koplietojiet tās Scratch portālā un pievienojiet mūsu JDS dalībnieku studijai "Jauno datoriķu skolas dalībnieku kopīgotie darbi": http://scratch.mit.edu/studios/475208/.

 

Veiksmi darbā un vispār!

 Autors Imants Gorbāns