8.4. CO2 uzglabāšanas iespējas

Viens no klimata tehnoloģiju attīstības virzieniem ir saistīts ar CO2 uzglabāšanu, kas ļauj nodrošināt enerģijas ražošanu bez CO2 emisijām atmosfērā. Enerģijas ražošana un rūpnieciskie procesi, kuros izmanto fosilo kurināmo, ir galvenie objekti, kuru radušos oglekļa dioksīdu ir iespējams tehnoloģiski uzglabāt speciālās krātuvēs. Pēc būtības CO2 uzglabāšana ir CO2 izmantošana ķīmisku reakciju un bioloģisku procesu realizēšanā. CO2 uzglabāšanas tehnoloģijas nosacīti var iedalīt 5 posmos.


8.21. att. CO2 uzglabāšanas posmi.

Koģenerācijas stacijas ir efektīvs energoavots, kurā vienlaikus ražo siltumenerģiju un elektroenerģiju. Kurināmā degšanas procesā radīto CO2 daudzumu iespējams samazināt atšķirīgos veidos. Viens no svarīgākajiem nosacījumiem šīs siltumnīcefekta gāzes uzglabāšanai ir nodrošināt, lai CO2 būtu bez piemaisījumiem. Tas nozīmē, ka lielajās koģenerācijas stacijās tiek uzstādītas iekārtas CO2 atdalīšanai. Klimata tehnoloģiju risinājumi ir dažādi: gan tehnoloģiski mazinot piemaisījumu veidošanos kurtuvē, gan attīrot CO2 no citām dūmgāzēs esošām gāzēm, piemēram, slāpekļa un slāpekļa oksīdiem, gan arī, izmantojot kombinētu piemaisījumu atdalīšanu.

Tīrai ogļskābajai gāzei kompresoru stacijās tiek paaugstināts spiediens, lai nebūtu jābūvē milzīga izmēra cauruļvadi šīs gāzes transportēšanai pa cauruļvadiem uz glabātuvi.

Šobrīd tiek izmantotas dažādi CO2 uzglabāšanas veidi, kuriem ir gan priekšrocības, gan trūkumi. Visvairāk pētītās iespējas ir par CO2 uzglabāšana dažādās krātuvēs: okeānos un jūrās, gāzes rezervuāros, ogļu šahtās, dabiskos pazemes tukšumos, kā arī CO2 mineralizācija un rūpnieciska izmantošana.


8.22. att. Oglekļa dioksīda uzglabāšana.

Avots – IPCC Intergovernmental panel on Climate change. SRCCS Figure TS-1

Oglekļa uzglabāšanas metožu attīstība un plašais spektrs nākotnē ļaus izdarīt izvēli par piemērotāko tehnoloģisko risinājumu, izvērtējot dažādus aspektus:

  • likumdošanas sakārtotību – valsts iespējas un enerģētikas attīstības stratēģijas un politikas;

  • ģeogrāfiskos apsvērumus – pazemes krātuvju pieejamību un izvietojumu dabā;

  • inženiertehniskos paņēmienus – tehnoloģisko risinājumu pieejamību un iespējamās inovācijas,

  • krātuvju pieejamību – CO2 uzglabāšanas ietilpību vai uzglabāšanas ilgumu;

  • ekonomiskos apsvērumus – nepieciešamās investīcijas un apkalpošanas un uzturēšanas izmaksas;

  • vides prasības – ietekmes uz vidi izvērtēšanas rezultātus;

  • izturētspējas līmeni – krātuves izmantošanas drošību.

Oglekļa dioksīda uzkrāšanā labas izredzes ir mineralizācijas procesa ieviešanai, kura rezultātā CO2 pārveido par cietu vielu, piemēram, kalcija karbonātu vai hidrogēnkarbonātu. Mineralizācijas procesa gala produktu ir vienkāršāk transportēt, uzglabāt virs zemes, izmantot kā izejvielu ražotnēs ar iespēju paaugstināt pievienoto vērtību, piemēram, ražojot celtniecības materiālus.

CO2 uzglabāšanas metodes, iespējas un ietilpības potenciāls apkopots 8.1. tabulā. Tajā atspoguļots arī ekspertu kvalitatīvas uzglabāšanas metožu vērtējums. Patiesie uzglabāšanas ietilpības apjomi nav skaidri zināmi vairāku iemeslu dēļ, jo CO2 uzglabāšanas inovācijas attīstās un tas ietekmē metožu pieejamību un izvēli.

8.1. tabula: CO2 uzglabāšanas iespējas un iespējamā uzglabāšanas ietilpība


CO2 uzglabāšanai okeānos pēc ietilpības ir nākamais lielākais potenciāls pēc mineralizācijas. CO2 uzglabāšana dabas pazemes krātuvēs un gāzes rezervuāros spēj nodrošināt 8 līdz 10 reizes mazāku ietilpību nekā uzglabāšana okeānos. Pārējās uzglabāšanas iespējas šobrīd ir ar mazāku potenciālu, kaut arī dažas no metodēm ir sasniegušas ekonomiski izdevīgas ieviešanas līmeni.

CO2 uzglabāšanas ilgums ir otrs svarīgākais aspekts izvēloties, kurai metodei dot priekšroku, jo norāda, pēc cik ilga laika CO2 var izplūst atmosfērā.

 Tāpēc dabiskie procesi, kā CO2 iesaistīšanās fotosintēzes procesos augos netiek uzskatīti par nozīmīgu CO2 uzglabāšanas metodi, jo šāds uzglabāšanās ilgums ir mazs (līdz 100 gadiem) salīdzinājumā ar uzglabāšanu okeānos. Īpaši svarīgs uzglabāšanas ilgums ir tāpēc, ka tiek ieguldīta enerģija, finanšu un materiāli līdzekļi un tērēts laiks CO2 uztveršanai rūpnīcās, elektrostacijās un citur, kur izmanto fosilo kurināmo. Ātra un lielu apjomu CO2 atgriešanās vidē no CO2 glabātuvēm nav ekonomiski izdevīga un rada draudus videi un cilvēkiem. Vides aizsardzības jautājumus var dažādi interpretēt un norādīt uz uzglabāšanas metožu trūkumiem, tomēr CO2 uzglabāšana ir problēmas risinājums.