13.3. Ieteikumi adaptācijas risinājumiem

Adaptācijas plānojuma un rīcības programmas tiek izstrādātas gan starptautiskā, gan valsts līmenī, tomēr svarīgākās ir tās darbības, kuras ietekmē ne tikai politisku lēmumu pieņemšanu, bet rīcību konkrētā vietā: pašvaldībā, uzņēmumā, saimniecībā. Taču bez valsts politiskajām nostādnēm un uzdevumiem, kā arī finanšu nodrošinājuma rezultātus sasniegt neizdosies. Svarīga ir arī sabiedrības izpratne par to, kāpēc adaptācija ir nepieciešama un nepieciešamas arī rīcība ikdienas darba plānošanā.


13.7. att. Adaptācijas risinājumu izstrādes koncepcija.

Nozīmīgs resurss adaptācijas risinājumu izstrādāšanā ir platforma ES adaptācijām klimata pārmaiņām, kurā pieejama informācija gan par teorētiskām koncepcijām adaptācijas uzdevumu risināšanai dažādos līmeņos, gan arī piemēri, kā adaptācijas jautājumi jau tiek risināti 5. Likumdošanas ietvarus adaptācijas risinājumiem konkrētās darbības jomās (ūdenssaimniecība, mežsaimniecība, aizsardzība pret plūdiem un citiem klimata riskiem) sniedz un regulāri atjauno Eiropas Komisija 6. Domājot par adaptācijas risinājumiem, svarīgi atcerēties, ka neviena problēma nav absolūti unikāla un esošās informācijas un sadarbības tīklu platformas piedāvā apjomīgu informāciju par līdzīgām problēmām un to risinājumiem, kuri ir aktuāli Latvijā.


5 European climate adaptation platform http://climate-adapt.eea.europa.eu/adaptation-support-tool
6 Climate action http://ec.europa.eu/clima/policies/adaptation/what/documentation_en.htm

Par pirmo nozīmīgo soli adaptācijas risinājumu izstrādē var uzskatīt galveno riska objektu vai ietekmējamo iedzīvotāju grupu identifikāciju – ko klimata pārmaiņas vai dabiskā mainība konkrētajā vietā var ietekmēt, kas vispirms ir apdraudēts. Riska objekts vai iedzīvotāju grupa var būt piemēram, palienu pļavās uzceltas mājas, skola, kuru var apdraudēt mazās HES ūdeņi, ja sabrūk uzpludinājuma dambji, vai sociālās aprūpes nams un karstuma ietekme uz tā iemītnieku veselību. Nepieciešams veikt apdraudējuma riska novērtējumu, kuru iespējams izteikt arī nepieciešamo līdzekļu apmērā un novērtēt iespējamos ekonomiskos zaudējumus vai ietekmes uz cilvēku veselību, labklājību. Izstrādājot priekšlikumus par adaptācijas pasākumiem, kritiski svarīgs posms ir sabiedrības informēšana un vienotas izpratnes izveide par plānoto pasākumu nepieciešamību.