11. klase 23. jautājums.

11. klase 23. jautājums.

Nosūtīja Jānis Hūns
Atbilžu skaits: 6

Ja pieņem, ka daļiņu sadursmes ar STS ir absolūti elastīgas, nevis neelastīgas, katra sadursme rada 2 reizes lielāku impulsa izmaiņu 2mv. Tādā gadījumā gaisa koncentrācija ir 2 reizes mazāka - n=1,7*10^15. 

Atbildot uz Jānis Hūns

Atbilde: 11. klase 23. jautājums.

Nosūtīja Jānis Cīmurs

Jūsu arguments tiks ņemts vērā un pārvērtēts jautājums.

Atbildot uz Jānis Cīmurs

Atbilde: 11. klase 23. jautājums.

Nosūtīja Ansis Ēcis
Es pat teiktu, ka šis būtu vienīgais loģiskais risinājums - pieņemt, ka sadursmes ir absolūti elastīgas.
Atbildot uz Ansis Ēcis

Re: Atbilde: 11. klase 23. jautājums.

Nosūtīja Aleksandrs Sorokins

Man varbūt nav taisnības, bet man likās, ka elastīgās sadursmēs saglabājas mehāniskā enerģija, kas nozīmētu, ka bremzēšanas laikā SKS nevajadzētu uzsilt. Kaut gan tas nav pateikts uzdevuma tekstā, kosmiskie kuģi, ienākot atmosfērā, diezgan pamatīgi uzkarst, kas, manuprāt, liecina par to, ka sadursmes nav absolūti elastīgas. Cits jautājums ir kada daļa no enerģijas pāriet siltumā, un par to tiešām ir grūti spriest.

Atbildot uz Aleksandrs Sorokins

Atbilde: Re: Atbilde: 11. klase 23. jautājums.

Nosūtīja Ansis Ēcis

Tādā gadījumā šeit būtu jāpieļauj vēl vairāk modeļi, jo patiesībā taču nav tā, ka uz kosmosa kuģi kurš ienāk atmosfērā molekulas iedarbojas tikai uz frontālo laukumu, bet tiek jau apskatīta plūsma ap to, kas nozīmē, ka būtu viskozitāte jāņem vērā un turblentas/lamināras plūsmas. Bet ja mēs paliekam pie ideālas gāzes modeļa, tad tomēr sadursmes ir absolūti elastīgas. Neesmu gan pētījis, kādā augstumā atmosfērā daļiņas ir pietiekami koncentrētas, lai uzkarsētu kosmosa kuģi vai kādu citu Zemes atmosfērā ienākošu objektu. Domāju, ka ja ir novirzes no ideālas gāzes modeļa (vidusskolā citādāks nemaz netiek nopietni apskatīts), tad par to būtu jābūt kādam vārdam minētam.

Es redzu trīs saprātīgas iespējas molekulām:

1) sadursmes ir absolūti elastīgas, jo ideālas gāzes modelis

2) Impulss molekulām kļūst 0

3) Kosmosa kuģis aplīp ar molekulām - sadursmes absolūti neelastīgas.

Domāju, ka skolēns šajā brīdī apjūk, lai izvēlētos kurš tieši no variantiem jāņem vērā.

Atbildot uz Ansis Ēcis

Re: Atbilde: Re: Atbilde: 11. klase 23. jautājums.

Nosūtīja Aleksandrs Sorokins

Jā, kā es jau rakstīju, Jums taisnība tādā ziņā, ka izvērtēt cik elastīgas vai neelastīgas ir sadurmes no uzdevuma nosacījuma nav iespējams. Par to, ka šis jautājums tiks pārvērtēts jau rakstīja Jānis.

Mazs papildus komentārs. Nevienā uzdevuma jautājuma (23. ieskaitot) nebija teikts, ka gaiss ir jāapraksta kā ideālā gāze (izmantoto molekulāri kinētisko teoriju arī apskata skolā) tāpēc šis modelis ir tikpat pieļaujams, kā jebkāds cits.