11. klases 1. uzdevums 2. un 3. jautājums

11. klases 1. uzdevums 2. un 3. jautājums

Nosūtīja Gustavs Jānis Mežciems
Atbilžu skaits: 3

2. jautājums


Uzdevuma nosacījumos teikts:

"H reakcijā ar kādu citu skābi iegūst mazšķīstošu savienojumu K, kas veido Latvijā sastopamu nogulumiezi. Zināms, ka K karsējot tas sadalās divās stadijās, virs 100 °C veidojot L, savukārt virs 180 °C – M."

No visa uzdevuma var izspriest, ka uzdevumā prasītais mazšķīstošais savienojums K ir CaSO4, kurš veido nogulumiezi. Tomēr prasīts ir mazšķīstošs savienojums! Un šis mazšķīstošais savienojums ir CaSO4, ne obligāti kāds tā kristālhidrāts. Tikpat labi vielas K aprakstam atbilst vielas L un M.


3. jautājums

Viela D, kas ir CaCO3, veido ne tikai kaļķakmeni, bet arī kalcītu, kurš arī ir Latvijā atrodams. Lūdzu ieskaitīt kalcītu kā atbildi!

Atbildot uz Gustavs Jānis Mežciems

Atbilde: 11. klases 1. uzdevums 2. un 3. jautājums

Nosūtīja Agris Bērziņš

Atvainojamies par varbūt mulsinošo uzdevuma formulējumu. Protams, rakstot kalcija sulfāta nogulšņu veidošanos no kalcija hlorīda un sērskābes mēs ne pārāk iedziļināmies, vai iegūtās nogulsnes ir anhidrīds vai dihidrāts, taču ūdens šķīdumā šādā reakcijā iespējamāka ir dihidrāta veidošanās. Turklāt tālāk dotais "Zināms, ka K karsējot tas sadalās divās stadijās, virs 100 °C veidojot L, savukārt virs 180 °C – M." izslēdz diskusijas par K, L un M identitāti, ja zinām, ka kalcija sulfāts var pastāvēt bezūdens formā un divās hidratētās formās (jo kalcija sulfāts tik zemā temperatūrā nevar sadalīties).

Kalcīts ir minerāls, ne iezis (faktiski kalcija karbonāta polimorfā forma). Gan kaļķakmens, gan, piem., marmors ir kalcīta veidoti ieži. Līdz ar to šādu atbildi varam ieskaitīt ar daļēju punktu skaitu.