11. klase, 8. jautājums

11. klase, 8. jautājums

Nosūtīja Teodors Muzis
Atbilžu skaits: 2
Pēc uzdevumā dotā teksta sanāk, ka pareizā atbilde lasāma kā "Enerģija, ko saņem ūdens daļa, kas pārvēršas par tvaiku, ir vienāda par enerģiju, ko zaudē ūdens daļa, kas pārvēršas par ledu." Kļūda ir tajā, ka būtu jāraksta "vienāda ar", bet pēc dotā teksta te iederas tikai variants "mazāka par", pieņemot, ka ir notikuši kaut kādi minimāli enerģijas zudumi vai arī "lielāka par", ja kaut kur iegūta papildu enerģija.

Pieļauju, ka uzdevuma veidotāji nejauši pieļāvuši valodas kļūdu formulējumā, bet tas ļoti ietekmē spēju pareizi atbildēt uz konkrēto jautājumu, un man kā dalībniekam nebūtu jānonāk situācijā, kad esmu spiests pārdomāt savu atbildi tikai neprecīza uzdevuma apraksta dēļ un censties saprast, vai autors ir vai nav pieļāvis valodas kļūdu, vai arī tas tā tiešām domāts. Šajā situācijā pareizo atbildi, balstoties uz doto tekstu, nav iespējams izvēlēties, jo teksts neskan loģiski.

Uzskatu, ka uzdevums vai nu jāanulē, vai jāieskaita kā pareiza atbilde arī diezgan ticamais variants "mazāka par", pamatojoties uz jau iepriekš minēto apsvērumu, ka notikusi neliela enerģijas zaudēšana.
Atbildot uz Teodors Muzis

Atbilde: 11. klase, 8. jautājums

Nosūtīja Jānis Cīmurs

Iespējams, ka pareizā atbilde ir cita šajā jautājumā un šis iebildums vairs nebūs spēkā. Sīkāk lasīt šeit.

Jūsu iebildums tiks ņemts vērā, ja pareizā atbilde tomēr būs "vienāds ar".