10. klase 28 uzdevums

10. klase 28 uzdevums

Nosūtīja Aleksejs Pekarskis
Atbilžu skaits: 1

Labdien !

Uzdevuma tekstā ir teikts, "Reakcijas produkts E istabas temperatūrā ir gāze, pazeminot temperatūru, tas tieši no gāzes agregātstāvokļa pāriet cietā agregātstāvoklī, apejot šķidro agregātstāvokli.", kā pareizā atbilde ir dots, ka viela E ir CO2. Kas īsti nav pareizi, jo ir teikts tikai un vienīgi par temperatūru, tas nozīmē, ka jebkurā spiedienā šajai vielai NAV iespējams šķidrais agregātstāvoklis, kas neatbilst patiesībai, jo CO2 pie spiediena 517 kPa (~5,1 atmosfēra) un temperatūras 217 K (-56,15C*) ir trīskāršais punkts, kurā viela pastāv vienlaicīgi cietā, gāzveida un šķidrajā agregātstāvoklī. Šie nosacījumi ir iespējami piemēram tvertnē kurā atradās atdzesēts sausais ledus uzkarsa līdz istabas temperatūrai kur viss CO2 ir gāzveida agregātstāvoklī(izpildās nosacījums) un veido paaugstinātu spiedienu tvertnē un, kā teikts uzdevumā, atdzesējot, var gadīties, ka CO2 ir trīskāršajā punktā tādad būt arī šķidrajā agregātstāvoklī. 

Lūdzu anulēt šo uzdevumu neprecizīza formulējuma dēļ, kā arī pieņemot šo faktu ir neiespējami iegūt vajadzīgās vielas 27-31 uzdevumos.

Paldies par sapratni!

Atbildot uz Aleksejs Pekarskis

Atbilde: 10. klase 28 uzdevums

Nosūtīja Jānis Švirksts

Labdien!

Uzdevums anulēts netiks. Ja būtu runa par paaugstinātu spiedienu, tas tiktu norādīts uzdevuma nosacījumos. Lielākajai daļai dalībnieku nekādas problēmas CO2 noteikšana nav radījusi, ir daudz pareizu atbilžu.

Cieņā Jānis Švirksts