1. un 2. uzd (Pasaules un Eiropas karte)

1. un 2. uzd (Pasaules un Eiropas karte)

Nosūtīja Uldis Klepers
Atbilžu skaits: 1

Lasot atsauksmes par dalībnieku prāt labajiem un sliktajiem uzdevumiem, vislielākā nepatika tiek izrādīta pret pirmajiem diviem karšu uzdevumiem, jo tie šķietami prasa milzīgu faktoloģisko bāzi, kalnu iekaltu zināšnu un nepārtrauktu peldēšanu grāmatās, ziņās, žurnālos un internetos, tāpēc paskaidrosim, kāpēc tā ir tikai daļēja taisnība un kāpēc šādi uzdevumi olimpiādēs būs arī turpmāk, kā piemēru šoreiz izmantojot dažus Eiropas kartes jautājumus. 

Protams pats galvenais šados uzdevumos ir kartes izpratne un tāda sava veida telpiskā orientēšanās arī faktos un aktualitātēs, taču vairākos jautājumos, kur šķietami prasīti "atgremojamie" fakti, patiesībā, pievēršot uzmanību detaļām, tajos bija labi nomaskēta iespējams tos atrisināt ar diezgan vienkāršām ģeogrāfijas pamatzināšanām vai vismaz ļoti vienkāršs veids kā teritoriālos ietvaros ievērojami samazināt iespējamo atbilžu skaitu.


Lielākais zivju tirgus Eiropā 13.-14. gs., kad Hanzas savienības tirgoņiem pat tika atvēlēts atsevišķs pilsētas rajons un ekskluzīvas tiesības tirgoties ar vietējiem zvejniekiem. Lielākā valsts pilsēta līdz pat 19.gs sākumam. Ņemot vērā, ka runa ir par Hanzu un zvejniecību, attiecīgi pēc atzīmēm kartē, šajā jautājumā pareizā atbilde noīsinās faktiski līdz 4 variantiem - H, G, F un E. Vienmēr palīdz arī minējumi, kas konkrēti tā varētu būt par vietu, kurā novietots atzīmējums kartē, sevišķi, ja tā ir pilsēta, tāpēc pēdējais teikums vēl vairāk uzvedina uz pareizās atbildes. Šajā gadījumā tā diezvai būs Stokholma, atzīmes arī īsti uz Malmes, Geteborgas vai Tartu. Ja vēl nojaušam, ka H varētu būt atrasties uz Bergenas, tad pats zivju tirgus vēstures fakts nav jāzin, jo uz pareizo atbildi pietiekoši labi vedina arī daudz vispārīgākas un aptuvenas zināšanas.

Galvaspilsētas nosaukums burtiskā tulkojumā no grieķu valodas nozīmē “gudrība”, nocaucot to par godu kādai slavenai katedrālei. Šajā kartē uz galvaspilsētām konkrēti atradās 8 atzīmes. Atsaucoties uz valodu protams loģiskākais būtu meklēt Grieķijas virzienā, kas varētu būt maksimums 4 vietas kartē - X, V, W, U. Šeit protams svarīgas iepriekš minētās spējas labi orientēties konkrētajā kartē un nepieskaitīt Q kā Romu vai T kā Bukaresti, jo tas būtu neprecīzi. Attiecīgi zinot galvaspilsētu nosaukums (kas šādas olimpiādes ietvaros Eiropas līmenī vajadzētu būt visai pašsaprotami), varam domāt, kas visviarāk saistās ar vārdu "gudrība" grieķu valodā - Atēnas, Stambula, Nikosija vai Sofija. Vai arī mēģinam kādu no šiem vārdiem sasaistīt ar slavenu katedrāli. Tiešām slavenu katedrāli...

 AttÄlu rezultÄti vaicÄjumam âHaga Sofiaâ 

(Protams jāatceras, ka jautājums ir par galvaspilsētu ar konkrēto nosaukumu, nevis par to, kur atrodas katedrāle)

Pasaulē vērtīgākais un pelnošākais futbola klubs (ieskaitot kluba parādus (Forbes 2018)) mājas spēles aizvada "Old Trafford " stadionā, kas ir 2. lielākais futbola stadions valstī. Pat cilvēki, kas vispār neseko sprtam visdrīzāk būs dzirdējuši par Madrides Real vai Mančestras United. Un futbolu, kā angļu sporta veidu pēc būtības. Stadiona nosaukums vēl vairāk pārliecina šāda veida intuitīvu atbildi par labu atzīmei J, kas atrodas uz Anglijas, jo 2. lielākais stadions tādā gadījumā loģiski sanāktu Vemblijs Londonā (Lai gan no otras puses, arī Spānijas 2. lielākais futbola stadions atrodas Madridē, 1. vietu tomēr atdodot Barselonas Camp Nou).

Vēl arī daži piemēri, kā šāda veida uzdevums palīdz lieliski, ātri un ar paaugstinātu grūtības pakāpi pārbaudīt "ģeogrāfijas antīkās klasikas" zināšanas...

Pateicoties ģerbonim, kas attēlots šīs vecās republikas karogā, šai valstij ir pasaulē un Eiropā krāsainākais karogs (12 krāsas). Karogu zināšanas. Vispārīgi ļoti primitīvi, taču juceklī starp citiem variantiem uz kartes, nepieciešamību atcerēties konkrētus karogus ar ģērboņiem, kuras valstis tās ir un vai tas savienojasm ar atzīmēm kartē, šīs jautājums iegūst jau olimpiādei atbilstošu grūtības pakāpi.

Pierobežas teritorija, kur vietējo komandu hokeja spēles un pierobežas ciemu dzīve tiek organizēta pēc vairākām laika zonām pat ar 3 stundu starpību. Mazajā Hjlrkenēses ciema skolā mācās 4 dažādu vietējo tautību bērni. Laikazonas un Eiropas tautības. Četras vietējās tautības ar panākumiem varam sameklēt arī Latvijā, bet ar pietuvinātām dažādām laika zonām būs grūtāk. To arī pārbauda šis jautājums. Eiropas gadījumā 3 stundas visdrīzāk nozīmē 3 dažādas laika zonas un vienīgā šāda teritorija ir Skandināvijas ziemeļos uz Krievijas, Somijas un Norvēģijas robežas. Pat ja kādam liekas, ka Hjlrkenēsa skan nedaudz grieķiski, arī četras tautības, pieskaitots šim reģionam raksturīgos sāmus (lapus) lieliski atbilst konkrētajam punktam (B).

Grempjanu kalni. Augstākās virsotnes bieži sauc par beniem. Kaut kādi Beni... Vedina doma uz kādu angliski runājošu zemi, vēljovairāk ja paveicas atcerēties Lielbritānijas augstāko kalnu - Ben Neviss (vēl labāk, ja atcermies Skotiju, kā krietni kalnaināku Lielbritānijas daļu). Pat ja nākas kļūdīties ar futbolu, atbildēt pareizi kaut intuitīvi vajadzētu būt vismaz 50%. 

Daudziem šie uzdevumi šķita grūti, taču analizējo rezultātus, šiem uzdevumam ir viena no labākajām korelācijām ar citiem olimpiādes uzdevumiem, kas nozīmē, ka ja dalībniekam veicās šajās kartēs, tad visdrīzāk tika uzrādīti augsti rezultāti arī citos uzdevumos - tātad zināšanu pārbaudei izvēlētā metode šādā formātā ir pietiekoši adekvāta, labāko dalībnieku atsijāšanai uz tālako Valsts Ģeogrāfijas olimpiādes posmu.

Novēlam arī turpmākajās olimpiādēs jauniešiem arī šķietami mazāk cerīgos gadījumos, atrast pareizo taktiku šādu kartes uzdevumu pildīšanai un pievēršot uzmanību detaļām, perināt atbildi no tā, kas ir zināms, lieki nebēdājot par nezināmo. Bieži vien noder arī vienkārš ģeogrāfiskā intuīcija (ko arī iespējams uztrenēt)!

P.S. Nākošajās Olimpiādēsnevaram apsolīt, bet mēģināsim rast kaut kāda veida risinājumu pārmērīgajai rullēšanas nepieciešamībai no kartes uz jautājumiem un otrādi, jo tas, kā lasāms atsauksmēs, arī tracinājis daudzus daībniekus.

P.S.S. Ja abi sākuma uzdevumi ar kartēm uzskatāmi par šogad visnīstākajiem, bet lauksaimniecības kultūru un metožu video izpelnījušies viennozīmīgi vislielāko atzinību, ļoti interesanti, ka tieši šiem uzdevumiem ir viens un tas pats autors. Nav ļaunam bez labuma!

Atbildot uz Uldis Klepers

Atbilde: 1. un 2. uzd (Pasaules un Eiropas karte)

Nosūtīja Imants Kukuļs

Paldies par uzdevumiem. Ja olimpiādes uzdevums ir noskaidrot un nošķirt pašus spēcīgākos un zinošākos ģeogrāfus skolnieku vidū, tad šie uzdevumi ir atbilstoši. Viens jautājums ir par kārtību, secību: Vai esošā digitālā vide ļauj brīvā secībā pildīt uzdevumus, vai arī šie kartes uzdevumi bija obligāti jāizpilda vispirms?

Varbūt kādam ir vēlme sākt ar vieglākajiem un tad pildīt šos uzdevumus, kas prasa papildus laiku un koncertēšanos. Ja tā, tad šis būtu iespējamais tehniskais izaicinājums uz nākošajiem gadiem.