10 klase 8 Jautājums

10 klase 8 Jautājums

Nosūtīja Rihards Drīksne
Atbilžu skaits: 2

 Kāpēc smaguma spēks nemainās, ja balonam ar;i ir masa, un ja mainās smaguma spēks, tad mainās arī reakcijas spēks, jo tas notur ķermeni miera stāvoklī.

Atbildot uz Rihards Drīksne

Atbilde: 10 klase 8 Jautājums

Nosūtīja Dmitrijs Striževskis

Es piekrītu, uzdevumā nav paskaidrots, ka smaguma spēku jārēķina tikai kastei, nevis kastei kopā ar balonu. No noteikumiem dabiski izriet, ka jārēķina visai sistēmai. Ja šogad mums ir tāda precīza un viennozīmīga pieeja atbilžu novērtēšanai, tad noteikumiem arī jabūt pilnīgi precīzi nodefinētiem.

Atbildot uz Dmitrijs Striževskis

Atbilde: 10 klase 8 Jautājums

Nosūtīja Vjačeslavs Kaščejevs

Paldies par konstruktīvu dalību olimpiādes rezultātu analīzē!

izvērtējot uzdvuma formulējumu, esam secinājuši, ka jautājums tik tiešām ir neviennozīmīgs - mainījušies ne tikai spēki, bet arī ķermeni. Tā kā norāde, ka uz balonu darbojošos smaguma spēku var neņemt vērā, ir dota tikai nākamajā uzdevuma apakšpunktā, esam nolēmuši ieskaitīt kā pareizas gan atbildes "palika nemainīgs", gan "palielinājies" (attiecībā uz smaguma spēku). Attiecīgā provizorisko punktu korekcija par 0,25 tuvākajā laikā parādīsies sistēmā.

Reti kurā olimpiādē izpaliek šādi sīkas, bet reizēm principialas neprecizitātes. Šeit spilgti izpaužas tiešaistes formas priekšrocības - gan augstā vērtējuma vienmērībā, gan iespējā ar dalībniekiem un skolotājiem izdiskutēt katru potenciālo neprecizitāti. Paldies par Jūsu ieguldījumu šajā dialogā!