Pareizrakstība

Pareizrakstība

Nosūtīja Gatis Kampernovs
Atbilžu skaits: 0

Šī ir diezgan netipiska tēma ģeogrāfijas olimpiādei, bet (kā izrādās) ļoti aktuāla. Pirmo reizi organizējot ģeogrāfijas olimpiādi datorizēti, centāmies nebūt "piekasīgi" pie dalībnieku domu lidojuma, pieļaujot gana plašu pareizās atbildes interpretāciju. Kā piemēru minēšu atbildi "Rail Baltic", kurā derēja 26 atbilžu varianti, sākot no Baltic Railway un beidzot ar Baltijas dzelzceļš. Tomēr vienu daļu pareizu atbilžu pat šādā veidā dalībnieki zaudēja, kļūdoties vārdu pareizrakstībā. Kā zināms, datorsistēmā visas iespējamās drukas kļūdas paredzēt nevar, tādēļ cerējām, ka to sapratīs arī visi dalībnieki un centīsies rakstīt pareizi.

3.uzdevums šo problēmu parāda pilnībā, jo, kā izrādās, vārds DZELZCEĻŠ ir sarežģītākais vārds latviešu valodā. Pat vārdam "policija" atbildēs lasu "poilcija" vai "polcija". Sanatorija pārtapusi par senatoriju, santoriju, sanotoriju, bet citā uzdevumā kaučuks par kačuku. Un šī problēma ar rakstību ir vienlīdz aktuāla visu tautību dalībniekiem! Lielākā daļa ir paviršības kļūdas, kuras dažam labam ir lielā daudzumā...

Par liekvārdību jau minējām olimpiādes nolikumā, tomēr saprotam, ka vairāk uzsvērsim nākošgad, jo ailē, kurā atbildei jābūt "plūdi", nevar būt atbilde "manuprāt, plūdu vai palu dēļ tā noticis".

Esmu pamanījis arī pāris gramatikas kļūdas olimpiādes jautājumos, par tām atvainojos! Tomēr ceru, ka visi jautājumi bija pietiekami pareizi un saprotami, lai mēs atbildēs nebūtu saņēmuši tik daudz kļūdainus ierakstus. Iesaku, olimpiādes beigās lieku reizi pārlasīt visas atbildes, jo reti kurš darbu nodeva pēdējās minūtēs, lielai daļai palika vismaz 10min laika rezerve.