10. klase 16. A jautājums

10. klase 16. A jautājums

Nosūtīja Ēriks Vilunas
Atbilžu skaits: 8

Labdien!

Šajā uzdevumā pie atbildēm ir dots šāds teikums: "Nolasītāja galviņa, pārvietojoties no viena fragmenta līdz nākamajam fragmentam, pusi no laika (un veiktā ceļā) pārvietojas paātrināti, bet otru pusi palēnināti."

Toties uzdevuma nosacījumi bija šādi: "Pieņemsim, ka nolasītāja galviņa spēj pārvietoties vienmērīgi paātrināti ar paātrinājumu a = 103 m/s2. Nolasītāja galviņa uzsāk kustību no miera stāvokļa un kustības beigās arī apstājas. Aprēķināt īsāko meklēšanas laiku situācijai, kad secīgie informācijas fragmenti atrodas uz diska pretējām malām, t. i. viens fragments atrodas attālumā R1 = 1,2 cm no diska rotācijas centra, bet nākamais — attālumā R2 = 3,1 cm."

Nekur uzdevuma nosacījumos nav teikts, ka ceļa vidū galviņa maina kustību no vienmērīgi paātrinātas uz vienmērīgi palēlinātu, tāpēc es pieņēmu, ka apstāšanās kustības beigās notiek momentāli un visa kustība ir vienmērīgi paātrināta, kas arī atbilst uzdevuma nosacījumiem. Manuprāt, tas nozīmē, ka šis uzdevuma formulējums ir kļūdains, vismaz tajā nozīmē, kādā to domāja uzdevumu sastādītāji.

Atbildot uz Ēriks Vilunas

Atbilde: 10. klase 16. A jautājums

Nosūtīja Oskars Osītis
Tur bija teikts ka pusi ceļa pārvietojas paātrināti un otru palēlināti. Formulējums ir pareizs. Vienmērīgi paātrināti nozīmē ka galviņa gan paātrinās gan bremzē ar vienādu paātrinājuma vektoru(a nemainās).
Atbildot uz Ēriks Vilunas

Atbilde: 10. klase 16. A jautājums

Nosūtīja Aleksejs Nazarovs

Pilnīgi piekrītu Ērikam! Uzdevumā nekas nav teikts par palēninātu kustību. Tāpēc nav cita varianta kā pieņemt momentāno apstāšanos. Tad arī Vmax būs pie diska ārējās malas...

Atbildot uz Ēriks Vilunas

Atbilde: 10. klase 16. A jautājums

Nosūtīja Reinis Irmejs
Piekrītu Ērikam, ka uzdevuma formulējums ir neskaidrs, tomēr šeit ir dots, ka paātrinājums ir konstants, nevis tā projekcija, tāpēc tas var būt vērsts jebkurā virzienā, tehniski viss ir pareizi. Uzdevums gan varētu būt bijis sastādīts skaidrāk
Atbildot uz Reinis Irmejs

Atbilde: 10. klase 16. A jautājums

Nosūtīja Aivars Žogla

Nu, vispār jau "konstants" arī Āfrikā ir konstants. Ja vektors nemainās, tad nemainās arī tā projekcija.

Tā kā uzdevumā bija pieņēmumi, kas atkāpjas no īstenības (galviņas trajektorija), tad kāpēc nevarētu būt pieņēmums par galviņas kustības raksturu (momentāna apstāšanās, jeb tāda, kura notiek niecīgi īsā laikā, ko var neņemt vērā).

Šoreiz, šķiet, varētu būt tikai 2 varianti - uzdevuma sastādītāju pieņēmums un momentānās apstāšanās variants. Manas domas - abi risinājumi būtu jāpieņem par pareiziem. Vai attiecīgā atbilde jāanulē visiem.

Atbildot uz Ēriks Vilunas

Atbilde: 10. klase 16. A jautājums

Nosūtīja Vents Valle

Jūsu iebildums ir pamanīts.

Ja pareizi saprotu jūsu iebildumu, tad tas ir pret to, ka par vienmērīgi paātrinātu kustību tiek saukta tāda, kurā ātrums samazinās. Vienmērīgi paātrināta kustība nozīmē to, ka paātrinājums ir nemainīgs. Tas var būt vērsts pretēji kustības virzienam. Gadījumā, ja ātrums un paātrinājums ir pretēji vērsti kustība ir palēnināta.

Šķiet, ka uzdevuma tekstā nav piedāvāta iespēja cietā diska galviņu pēkšņi apturēt, taču ir prasība uzsākt kustību no miera stāvokļa un arī apturēt cietā diska galviņu kustības beigās "Nolasītāja galviņa uzsāk kustību no miera stāvokļa un kustības beigās arī apstājas." Pēc uzdevuma prasībām citu veidu kā sākumā paātrināt nolasītāja galviņas kustības sākumā un tad vērst paātrinājumu pretēji kustības virzienam nesaskatu.


Atbildot uz Vents Valle

Atbilde: 10. klase 16. A jautājums

Nosūtīja Aleksejs Nazarovs

Tomēr atzīstiet, ka mūsu variantam (ar vienu paātrinājuma virzienu un momentāno apstāšanos) nav nekādas pretrunas uzdevuma nosacījumiem. Pareizi ir abi varianti, jo uzdevums nebija precīzi formulēts :)

Atbildot uz Ēriks Vilunas

Atbilde: 10. klase 16. A jautājums

Nosūtīja Vjačeslavs Kaščejevs

Žūrijas komisija lēma atzīt par pareizu alternatīvo risinājumu, kurā cietā diska galviņa apstājas momentāni pašas kustības beigās. Līdz ar to tie, kas jautājumā 10.16-A norādījuši atbildi 6,16 ms (no 5.85 līdz 6.47) iegūs pilnu punktu par šo jautājumu.