12. klase, 5. un 6. jaut.

12. klase, 5. un 6. jaut.

Nosūtīja Vadims Juris
Atbilžu skaits: 4

Sveicināti!

Tātad ir sūdzība par 5. jautājumā doto attēlu. Uzdevumā dots, ka diverģences leņķis α=10°, tas tiek parādīts attēlā, ko esmu arī pielicis klāt. Leņķis α ir atzīmēts ar dubultloku. Rēķinot uzdevumu olimpiādes laikā, es apskatījos attēlā un bez nekādām aizdomām sapratu, ka vesels leņkis α atrodas starp abām zaļām taisnēm jeb tiecas no vienas zaļās taisnes līdz otrajai. Pēc olimpiādes izpētot savu kļūdaino vietu atrisinājumā tiku apgaismots, ka attēlā izrādās ir atzīmēti 2 vienādi leņķi α viens otram blakus (no zaļās taisnes līdz sarkanai taisnei un otrais no sarkanās līdz zaļai). Papildus pārpratumu olimpiādē radīja tas, ka α burts atzīmēts tikai vienu reizi attēlā nevis divas pie katra no leņkiem. Tādejādi veicot identiskus 5. jaut. atrisinājumam ģeometriskos aprēķinus, tangensi tika ņemti no β+α/2 un no β-α/2, tātad x iznāca stipri mazāks.

Uzdevumā tiek dots diverģences leņķa skaidrojums, bet no tā nevar izprast vai "augšanas" leņķis tiek atskaitīts no vidusperpendikula attiecībā pret projektoru vai tiek uzskatīts kā viss projektora lēcas "redzamības" leņķis, teiksim tā. Tāpēc tālāk 6. jautājumā izdaru līdzīgu kļūdu panākot divreiz mazāku x, veicot taisnleņķa trīsstūra trigonometriskos aprēķinus, pieņemot, ka α jādala ar 2. Lūgums skatīt pielikto zīmējumu.

Var spriest, ka dalībniekam jāzin diverģences leņķa definīciju, bet tā tika jau (neprecīzi) dota uzdevumā, uz ko arī balstījos. Uzskatu, ka ar redzi viss ir kārtībā (20/20), bet ļeņķi attēlā patiešām izskatās, ka ir bez pārrāvuma, ja nepieliecas pāri galdam monitoram klāt vai neizmanto pārlūkprogrammas tālummaiņu. Manuprāt, attēliem jābūt skaidri uztveramiem bez papildus piepūlēm vai attēla palielināšanas līdzekļiem. 

Esmu pārliecināts, ka neesmu vienīgais ar šo pārpratumu. Lūgums pieņemt par pareizu arī šādu risinājuma gaitu.


Ar cieņu,

Vadims Juris.

Pielikums y.png
Pielikums y2.PNG
Atbildot uz Vadims Juris

Atbilde: 12. klase, 5. un 6. jaut.

Nosūtīja Artūrs Bogdanovičs
Nevajdzēja neko pieņemt, bet gan ieskatīties attēlā. Un nav nepieciešamības apzīmēt vienādus leņķus ar burtiem, ja tie jau ir atzīmēti ar vienādiem lokiem, kuri nesakrīt. Un ja jau tas a lenķis būtu starp abiem zaļajiem stariem, tad arī apzīmējums (a) būtu novietots pa vidu nevis malā, vai ne? Tātad - chill tha fuck out!
Atbildot uz Vadims Juris

Atbilde: 12. klase, 5. un 6. jaut.

Nosūtīja Noreta Nordena

Olimpiādes organizatori nav atbildīgi par dalībnieku neuzmanību, tāpēc būtu nekorekti par pareizu uzskatīt arī nepareizu atbildi tikai tāpēc, ka pārskatījies. Nekas pārcilvēcisks nebija prasīts, jo leņķis zīmējumā bija dots - es arī nezināju diverģences leņķa definīciju, tāpēc paskatījos attēlā uzmanīgi un arī ar sliktu redzi, bez "papildus piepūlēm" ievēroju, ka ir iezīmēti divi atsevišķi leņķi nevis viens.

Atbildot uz Vadims Juris

Atbilde: 12. klase, 5. un 6. jaut.

Nosūtīja Vjačeslavs Kaščejevs

Tehniksu iemeslu dēļ skolēni šajā uzdevumā ir saņēmu nepietiekamas izšķirtspējas attēlu, kas pieļauj divdomīgu konverģences leņķa definīcijas interpretāciju. Žūrijas komisija ir lēmusi 12.klases jautājumos 12.5-A un 12.-6-B kā pareizās ieskaitīt arī tās atbildes, kurās ir izmantota divreiz mazāka leņķa \(\alpha\) vērtība, nekā dots atrisinājumā. Pateicos par rūpīgu problēmas izklāstu forumā!