Galvaspilsētas

Galvaspilsētas

Nosūtīja Jekaterina Bikova
Atbilžu skaits: 19

Vai tiešām ir svarīga galvaspilsētas pareizrakstība? (piemēram es sajaucu vienu būrtu vārdā, vai neuzliku garumzīmi) Vai varētu jūs to skaitīt, ka pareizo atbildi? Es uzskatu, ka tas nav godīgi, neskaitīt pareizo atbildi ar gramatisku kļūdu, jo noteikumos nekas nav teikts par pareizrakstību.

Atbildot uz Jekaterina Bikova

Atbilde: Galvaspilsētas

Nosūtīja Anastasija Bujaka

Es piekrītu, man ir 5 nepareizas tikai gramatikas dēļ! Uzrakstīju Gatim Kampernovam, jo nezināju, ka šeit var rakstīt... Ceru, ka viņi sapratīs un pieskaitīs punktus

Atbildot uz Anastasija Bujaka

Atbilde: Galvaspilsētas

Nosūtīja Gatis Kampernovs

Protams, mēs caurskatīsim uzdevumu atbildes un iespēju robežās labosim. Tomēr gribētu atgādināt, ka šāda veida olimpiādes pamatā labo dators, kas nozīmē, ka jācenšas rakstīt maksimāli pareizi. Par burta sajaukšanu piemērs - Maskava un Maskata atšķiras ar vienu burtu un dažiem tūkstošiem kilometru :)


Atbildot uz Gatis Kampernovs

Atbilde: Galvaspilsētas

Nosūtīja Irina Česnokova

Protams, mēs caurskatīsim uzdevumu atbildes un iespēju robežās labosim. 

Vai tās attiecās uz visiem darbiem?

Atbildot uz Anastasija Bujaka

Atbilde: Galvaspilsētas

Nosūtīja Uldis Klepers

Šeit bija būtiski rakstīt latviski nevis oriģinālvalodā (tas tika norādīts pie nosacījumiem). Pildot uzdevumus tiešsaistē pareizrakstībai  ir liela nozīme :)
Bet nepārdzīvojiet tik ļoti, jo šobrīd tie ir tikai provizoriskie rezultāti, un strīdīgās vietas (piemēram garumzīmju kļūdas) tiek pārbaudītas.


ar cieņu

Uldis

Atbildot uz Jekaterina Bikova

Atbilde: Galvaspilsētas

Nosūtīja Dāvis Kalējs
Atbildot uz Dāvis Kalējs

Atbilde: Galvaspilsētas

Nosūtīja Margarita Fomenko
Atbildot uz Margarita Fomenko

Atbilde: Labotājs dators

Nosūtīja Gintars Krūmiņš

Vai tiešām šeit ir galīgi nepareiza atbilde? Jautāts-kas šeit kartēts un tās ir valstis, kurās dominē pakalpojumu sektors. Saprotu, ka dators labo ļoti korekti, bet, manuprāt, ja cilvēks šo labotu, tad noteikti ieskaitītu kā pareizu atbildi. :)

Pielikums Untitled.png
Atbildot uz Gintars Krūmiņš

Atbilde: Labotājs dators

Nosūtīja Inguss Pumpurs
Atbilde ir pareiza, tomēr, par cik olimpiādi no sākuma labo dators, pēc 2. punkta ir prasīts, ka:

"Atbildes, kuras sniedzamas īsā formā rakstiet precīzi, piemēram, ja jautājums ir: "Kas ir Latvijas galvaspilsēta?" Atbilde - pareizi: Rīga, nepareizi: Galvaspilsēta ir Rīga - neatbildēt pilnos teikumos, vēlams attiecīgajā locījumā".

Atbildot uz Gintars Krūmiņš

Atbilde: Labotājs dators

Nosūtīja Gatis Kampernovs

Atbilde ir pareiza, bet tās formāts pilnībā neatbilst šādas olimpiādes standartam:

1) loģiski, ka atvērtajos jautājumos mēs nevaram iekļaut 1001 dažāda veida atbildi ar teikumu, turklāt, iekļaujot kā atslēgas vārdu "pakalpojumi", kāds var izgudrot teikumu "valstis ar pakalpojumu, metalurģijas un agrāro seoktoru" - šajā gadījumā sistēma atbildi uzskatīs par pareizu, lai gan tā ir vairāk kā minēšana bez konkrētām zināšanām;

2) leģendā ir lieliski redzams, ka atbildi iespējams norādīt īsi - šajā gadījumā vienā vai divos vārdos.

Tādēļ, vienmēr jāņem vērā, ka teikumu rakstīšana, kur tie nav nepieciešami, datorizētajās olimpiādēs (arī citos priekšmetos) automātiski tiks klasificēta kā kļūda. 

Atbildot uz Margarita Fomenko

Atbilde: Galvaspilsētas

Nosūtīja Gatis Kampernovs

Uzdevumu veidotāji rēķinās, ka darbus pildīs arī skolēni, kuri ģeogrāfiju neapgūst latviešu valodā, tādēļ virknē jautājumu starp pareizajām atbildēm iekļaujam variācijas ar locījumiem, galotnēm. Tie, kas pērn piedalījās šī līmeņa olimpiādē, noteikti zinās teikt, ka šādu "pareizo" atbilžu bija patiešām daudz. Labs piemērs - Ķemeru sanatorija, kura krievu valodā ir vīriešu dzimtē un atbilde "sanatorijs" arī tika ieskaitīta. 

Šajā uzdevumā prasītas tika Eiropas galvaspilsētas, kas ir populāras un kuru nosaukumus, kā domājām, būtu jāzina ne vien latviski, bet arī angliski un orģinālvalodās, tādēļ arī nebijām izveidojuši alternatīvus atbilžu variantus. Margaritas atbildes, protams, ir saprotamas un pareizas, tomēr loģiski, ka šādus šo pilsētu rakstības variantus nebijām paredzējuši. Vienai pašai Stokholmai starp dalībnieku darbiem esmu jau atradis 5 dažādus pieraksta veidus... Darīsim ko varēsim, bet tas, protams, prasa daudz laika, tādēļ pacietību! :)

Atbildot uz Margarita Fomenko

Atbilde: Galvaspilsētas

Nosūtīja Elvis Pumpurs

Vajag pavērot gramatiku kā raksta Zviedrijas un cituEiropas valstu galvaspilsētas, jo tomēr tik atšķirīgu atbildi (Stokgolma) no pareizās (Stokholma), manuprāt, nevajadzētu ieskaitīt, bet tas jau mans subjektīvais viedoklis;) lai punktu piešķiršana/nepiešķiršana paliek vērtētāju ziņā.

Atbildot uz Elvis Pumpurs

Atbilde: Galvaspilsētas

Nosūtīja Gatis Kampernovs

1) Kļūdai "Stokgolma" ir saprotama izcelsme - krievu valodā "h" tiek aizstāts ar "g". No šīs kļūdas iespējams izvairīties cītīgāk vietu nosaukumus apgūstot latviski izdotos atlantos. 

2) Varianti "Stoholma" vai "Stokolma" drīzāk norāda uz to, ka dalībnieks vienkārši nezina kā pareizi nosaukums rakstāms (kas patiesībā ir bēdīgi attiecībā uz kaimiņvalstīm). 

3) Trešais gadījums, kas arī, diemžēl, ir izplatīts, ir atbildes "Stokhloma" vai "Sotkholma", kas ir vienkārši neuzmanīgas pārrakstīšanās. 

Pirmais piemērs, saprotams, ir izplatīts nelatviešu vidū, otrais ir daudz maz līdzīgās devās visiem, bet trešais raksturīgāks latviešiem, jo cittautieši ar lielāku centību mēģina tomēr uzrakstīt pareizi latviski, šādas paviršības pieļaujot krietni retāk. Ko mēs, kā pareizo atbilžu norādītāji, varam darīt? Mēs varam daudz maz paredzēt pirmo gadījumu, paredzēt arī šādas populārākās nezināšanas (kā nosaukumi tiek precīzi rakstīti), bet mēs nevaram iekļaut 200 variantus ar katra nosaukuma pārrakstīšanās iespējām. Un šādi mēs nonākam līdz situācijai, kad daļai dalībnieku nepareizi uzrakstīta atbilde tiek ieskaitīta, bet daļai nē. Lai visi būtu 100% apmierināti, no mums jūs prasāt principā iziet cauri visiem 1166 darbiem, skatot katru šādu atvērtā jautājuma atbildi. Un, kā jau minēju diskusijā par gramatiku, tas nav nopietns lūgums un novedīs līdz visas šīs olimpiādēs formāta maiņai vai pat atgriešanās pie vecās sistēmas. 

Mūsu galvenā prioritāte ir nonākt līdz valsts olimpiādei, kurā piedalās visi, kas to nopelnījuši. Tādēļ arī korekcijas mēs sākam no augšgala, lai pēc iespējas drīzāk varētu paziņot valsts olimpiādes dalībniekus. 

Atbildot uz Jekaterina Bikova

Atbilde: Galvaspilsētas

Nosūtīja Ieva Pētersone

Labvakar! 

Es no sava, skolēna, viedokļa, vēlētos piebilst - mēs dzīvojam Latvijā kāpēc tad būtu jāuzskata, ka pareizrakstības kļūdas olimpiādē ir pieļaujama parādība un, ja nekas nav teikts par pareizrakstības ievērošanu to drīkst ignorēt? Nepavelti olimpiādes izpildei ir dotas 3 stundas. Reti kurš/a no dalībniekiem/cēm darbus pilda visu atvēlēto laiku un tik daudz kā pārskatīt sava darba pareizrakstību, pirms olimpiādes beigšanas, var.

Un bez tam pareizrakstības ievērošanai tomēr ir nozīme, jo par piemēru ņemot (pieļauju, ka lielākā daļa šo vārdu piemēru zina) vārdu "minēts" uzrakstot to ar garo "ī" sanāk "mīnēts", savukārt bez garumzīmēm - "minets". Un vārdi "minēts", "mīnēts" un "minets", nudien nav viens un tas pats. 

Lai piedod man visi, kuri uzskata, ka bez īpašām norādēm pareizrakstība nav jāievēro, tomēr sūdzēšanās par pareizrakstības kļūdām ir tikai attaisnojums savai negribēšanai cītīgi strādāt, un ja reiz tā tad kāpēc mums vispār būtu jāievēro jebkāda pareizrakstība? Atbilde vienkārša - ir jāciena citu darbs un savas neuzmanības vai negribēšanas dēļ neuzgrūst papildus darbus citiem cilvēkiem galu galā tiešsaistes olimpiādes ir domātas, lai atvieglotu olimpiāžu norisi nevis to sarežģītu, un ja vien datoram nav sabojājušies valodas iestatījumi, mums katram pašam ir jāuzņemas atbildība par savām pieļautajām kļūdām. Tajā skaitā pareizrakstības un neuzmanības kļūdām.

Ar cieņu pret latviešu valodu,

Ieva

Atbildot uz Ieva Pētersone

Atbilde: Galvaspilsētas

Nosūtīja Uldis Klepers

Dārgie skolēni!

 es domāju, ka šo diskusiju mēs varam godam izbeigt! JO visiem nekad nebūs pa prātam:)

Mēs, zinot valodas problēmas, un atvieglojot jums darbu, likām Eiropas galvaspilsētas, kas ikdienā arī ārpus ģeogrāfijas stundām daudz kur figurē. Mēs nelikām uzdevumos Āfrikas galvaspilsētas vai ģeoloģiskus terminus ,vai sarežģītus vides procesu izklāstīšanu. Un ja nevar norakstīt precīzi terminus (vai elementāri no dotajiem copy-paste), tad par ko mēs te runājam :) Un šeit pilnībā piekrītu Ievas teiktajam.... " ja nekas nav teikts vai drīkst  ignorēt pareizrakstību?  Nevelti olimpiādes izpildei ir dotas 3 stundas, lai būtu laiks rūpīgi pārskatīt sava darba pareizrakstību.

Mums ir laba mācība nākamajai reizei, ko rakstīt pie uzsākšanas instrukcijas (protams, ja kāds to lasa :). Protams, diez vai mums jābrauc otrā grāvī, rakstot noteikumus līdzīgi kā to dara ASV dažādos štatos ''īpaši attapīgajiem". No sērijas kas nav uzrakstīts tas ir atļauts :)

ieskatam -humoram šeit pāris idejas http://www.rsskola.lv/lv/apraksti/vai-tu-zinaji-ka/smiekligi-un-divaini-edienu-likumi-amerikas-savienotajas-valstis