PAR VISĀM GRAMATIKAS KĻŪDĀM

PAR VISĀM GRAMATIKAS KĻŪDĀM

Nosūtīja Gatis Kampernovs
Atbilžu skaits: 9

Dārgie skolēni un skolotāji! 

Mēs, ģeogrāfijas olimpiādes veidotāji, labu gribēdami, izvēlējāmies olimpiādi aizvadīt datorizēti, lai atbrīvotu pedagogus no darbu labošanas un dotu iespēju krietni plašākam, ģeogrāfiju mīlošam skolēnu lokam piedalīties šajā ģeogrāfijas olimpiādes novadu līmenī. Līdz šim mūsu, veidotāju uzdevumi šajā līmenī bija sekojoši - izveidot uzdevumus un noteikt kritērijus dalībnieku atlasei olimpiādei valsts līmenī. Darbus, kā zināms, laboja pedagogi savos novados. Vēloties ģeogrāfiju "modernizēt" esam iekāpuši otrā grāvī - lielākoties skolēnu pašu paviršības un neuzmanības dēļ, no mums tiek gaidīta 1166 darbu caurskatīšana un visu šo n-to paviršību novēršana. Ar vienkāršiem matemātiskiem aprēķiniem varat parēķināt, cik daudz laika tas varētu paņemt. Darīsim, ko varēsim, bet liela daļa vainas šajā atbilžu juceklī jāuzņemas tomēr pašiem to rakstītājiem, un jābūt kā minimums pacietīgiem. Galu galā, arī facebook reģistrējoties, ar nelielu "kļūdiņu" e-pasta adreses ievadē taču jūs profilā netiksiet, kādēļ gan lai dators olimpiādes darbā šoreiz tādu varētu piedot? Provizoriski apmēram pusei no jums ir vismaz 1 gramatikas kļūda, kas atņēmusi labāku vērtējumu olimpiādē. 

Pilnībā pāriet uz testu ar atbilžu variantiem nevēlējāmies, tāpēc daļa jautājumu ir bez atbilžu variantiem. Kā izrādās, pat vienkāršu, visiem zināmu pilsētu nosaukumu rakstība sagādā problēmas daudziem no dalībniekiem. Vēl lielāks pārsteigums, ka nepareizi ierakstīti arī jēdzieni definīciju uzdevumā, lai gan visi atbildēs izmantojamie jēdzieni ir norādīti. Šī situācija mani personīgi pazemo - tā vietā, lai kaut ar vienkāršu copy-paste dotos jēdzienus iekopētu vajadzīgajās ailēs, daļa dalībnieki, šķiet, ar paviršu "ķep-ļep kaut ko fiksi uzrakstīšu, gan jau Gatis pielabos" ir salaiduši pilnīgi nevajadzīgas kļūdas un tagad (daļa pat uzstājīgi) gaida, lai es tās visas jau pirmajā pēcolimpiādes naktī izlaboju un ieskaitu. Sanāk, ka tā ir mana vaina, ka manis veidotā uzdevumā skolēns nespēj pareizi pārrakstīt 9 burtus garu vārdu...

Tā kā mūsu mērķis ir atlasīt potenciāli vislabākos dalībniekus valsts olimpiādei, šogad vēl centīsimies un cīnīsimies ar dalībnieku darbiem, lai vismaz tie, kuri kandidē uz valsts olimpiādi, saņemtu adekvātu vērtējumu šajā olimpiādē. Tomēr nākošam gadam mums vielas pārdomām pietiek - skaidrs, ka šādas gramatikai veltītas diskusijas vairs nenotiks. Risinājumi ir trīs un gaužām vienkārši:

1) olimpiāde ir primitīvs tests, kurā viss ir sarakstīts un atliek izvēlēties no dotā vai ierakstīt max vienu burtu vai ciparu (šādā gadījumā pārsteigumi rezultātos noteikti neizpaliks);

2) pastāvam uz to, ka pareizas ir tikai gramatiski pareizi uzrakstītas atbildes;

3) atgriežamies pie vecā formāta - skolēni raksta ar roku, skolotāji labo un mēs apkopojam iesūtītos rezultātus.  

Atbildot uz Gatis Kampernovs

Atbilde: PAR VISĀM GRAMATIKAS KĻŪDĀM

Nosūtīja Antra Brinkmane-Brimane

Paldies par šo rakstu!

Pilnīgi piekrītu ģeogrāfijas olimpiādes veidotājem! Savu neuzmanības un paviršības kļūdu dēļ citiem sagādā papildu darbu. Vecajā formātā - skolotājiem jācīnas ar neizlasāmiem rokrakstiem un skolēnu augstajām ambīcijām.

A. Brinkmane-Brimane

Atbildot uz Gatis Kampernovs

Atbilde: PAR VISĀM GRAMATIKAS KĻŪDĀM

Nosūtīja Kārlis Raimonds Eniņš

Manuprāt, uzdevumu formātam nav ne vainas, jāatstāj uzdevumi ar ierakstīšanu un gramatika ir katra paša problēma, pareiza ir tikai atbilde, kas uzrakstīta gramatiski pareiza. Galu galā, Nīga un Rīga nav viens un tas pats un arī Annai un Līgai(vārdi izdomāti, nav nevienam konkrētam cilvēkam adresēti) taču nepatiks, ja viņas nosauks par Anmu un Līhu, vai ne?

Atbildot uz Gatis Kampernovs

Atbilde: PAR VISĀM GRAMATIKAS KĻŪDĀM

Nosūtīja Santa Rutkovska

Labrīt!

Pilnīgi piekrītu viedoklim, ka katrs atbild par savām kļūdām pats. Ja neproti/nevari ierakstīt atbildi pareizi- pats arī maksā par savām kļūdām un/vai neuzmanību. Olimpiādes sastādīšanā ir ieguldīts milzīgs darbs un būtu jāmācās to cienīt, bet ar to cita cilvēka darba cienīšanu tā ir kā ir, daudz vieglāk ir kritizēt un meklēt vainu citos!

Santa Rutkovska


Atbildot uz Gatis Kampernovs

Atbilde: PAR VISĀM GRAMATIKAS KĻŪDĀM

Nosūtīja Vilis Deksnis

Tikai  2.variants. Tiem, kuri  startē  olimpiādēs, ir  jāprot  rakstīt.  Tad  jau  arī  ārsts, izrakstot  recepti, ierakstīs  citu  burtu  un  farmaceits  iedos  citas  zāles. Atbildība  ir  jāieaudzina  savlaicīgi.  Un  arī  šogad  nav  jāpārskata  rezultāti.

Vilis

Atbildot uz Gatis Kampernovs

Atbilde: PAR VISĀM GRAMATIKAS KĻŪDĀM

Nosūtīja Marija Podļesnaja

Bet es nepiekritu aspektam, ka jāraksta pilnīgi pareizi gramatiski, jo šīs punkts automātiski dod priekšrocību latviešu skolas skolniekiem. Bet tas nav toleranti pret citu nacionalitātes pārstavijem, kam ir grūtāk ievērot visas garumzīmes. Olimpiādē piedalās gan krievi, gan ukraiņi, gan baltkrievi, kas dzīvo Latvijā! Bet taču tas nav Latviešu valodas valsts olimpiāde! Un skolnieka zināšanas par garumzīmem neietekmē viņa zināšanas ģeogrāfijā! 
P.S. Ārsti visā pasaulē mācās latīņu valodu, lai nebūtu tādas problēmas, tāpēc piemērs par ārstu un farmaceitu nav pareizs!

Atbildot uz Gatis Kampernovs

Atbilde: PAR VISĀM GRAMATIKAS KĻŪDĀM

Nosūtīja Gita Pērkone

Labdien! 


Radies viens jautājums sakarā ar 28.jautājumu. Kā latviešu valodā literāri pareizi raksta "Dubaja" vai "Dubaija"?

Pieņemu, ka mana atbilde varētu būt nepareiza, jo esmu pierakstījusi klāt arī valsts nosaukumu, jo uzdevuma noteikumos to neprasīja pierakstīt. 


Bet vai tiešām ir "Dubaja" nevis "Dubaija"? Arī mācību grāmatās (piem. Āzijas un Eiropas ģeogrāfija 8.klasei, Druvaskalne- Druva I. Zvaigzne ABC, 2011.  lappuse 116. ir rakstīts Dubaija. Tāpēc vēlos jautāt vai mana atbilde ir nepareiza? 


Paldies!  

Pielikums Pilnekrāna tveršana 2016.02.27. 132316.bmp.jpg
Atbildot uz Gita Pērkone

Atbilde: PAR VISĀM GRAMATIKAS KĻŪDĀM

Nosūtīja Anrijs Kristians Ābele

Visos atlantos, kādus esmu redzējis, šīs pilsētas nosaukums ir Dubaija. "-ij-" lieto, lai precīzāk attēlotu šī vārda transkripciju no arābu valodas Dubayy, kur vārda beigās ir pagarināts y. Arī es rakstīju "Dubaija", un to ieskaitīja uzreiz. 

Šajā gadījumā iemesls, kāpēc Jūsu atbilde netika ieskaitīta, ir klāt pievienotais valsts nosaukums.