12.klases 31.jautājums

12.klases 31.jautājums

Nosūtīja Margarita Fomenko
Atbilžu skaits: 3

No formulējuma nevar saprast, ka viela B ir jods, jo joda kristāli ir pelēki, nevis violeti, violets ir tvaiks. Tas ir mulsinoši un neļauj skaidri saprast situāciju. Vienīga violeta vienkarša viela ir violetais fosfors.

Pielikums 200px-Iod_kristall.jpg
Pielikums Untitled.png
Atbildot uz Margarita Fomenko

Atbilde: 12.klases 31.jautājums

Nosūtīja Reinis Irmejs

Jee, same. 

+viss šis jautājums ir nedaudz nepārdomāts, sanāk, ka ja skolēns nevar uzminēt, ka tur ir jods, viņš nevar atbildēt pareizi uz nākamajiem jautājumiem, kuri ir triviāli, bet ir nepieciešams zināt tā savienojuma molmasu. Sanāk, ka ja skolēns nevar uzminēt jodu, kuram ir nepareiza krāsa norādīta tiek pazaudēti 10p.

Tas ir diezgan rip


Atbildot uz Margarita Fomenko

Atbilde: 12.klases 31.jautājums

Nosūtīja Rihards Puplovskis

Krāsu uztvere, protams, ir relatīva lieta - piemēram, man attēlā redzamais violetais fosfors nemaz neizskatās violets. Citāts no Vikipēdijas - "Brīvā veidā jods ir tumšpelēka cieta kristāliska viela ar violetu metālisku spīdumu". Personīgi, es kristālisko jodu sauktu par violetu. Katrā gadījumā, tika dots pietiekami daudz papildinformācija - citēju uzdevuma tekstu "kuras tvaikus izmanto plānslāņa hromatogrammu vai pirksta nospiedumu attīstīšanā". Šī informācija šaubu gadījumā ļauj saprast ka tas ir jods. Dotā infomācija arī izslēdz violetā fosfora variantu:

  • Violetā fosfora kušanas punkts dažādos avotos atšķiras (630° C., Chapman; 600-610° C., Stock and Gomolka; 597° C.,Stock and Stamm). Taču, pieņemot zemāko vērtību kā pareizo (597° C) saprotams, ka uzdevumā minētajiem mērķiem violetais fosfors nav izmantojams - augstākā aprakstītā temperatūra, kurā pirkstu nospiedumi saglabājas ir ap 200 ° C. Šādas temperatūras ir arī krietni par augstu lai attīstītu plānslāņa hromotogrammas tās daļēji vai pilnīgi neiznīcinot.
  • Avotos minēts, ka violetā fosfora tvaiki iegūstami tikai inertā atmosfērā vai vakuumā, jo citādāk tas aizdegas, savukārt inertā atmosfērā iegūti tvaiki kondensējoties veido balto fosforu.
Atbildot uz Margarita Fomenko

Atbilde: 12.klases 31.jautājums

Nosūtīja Agris Bērziņš

Paldies Rihardam par izsmeļošo skaidrojumu šim iebildumam.

Papildus tam jāpiezīmē, ka punktu zaudēšana tālākos aprēķinos, ja nav atminētas vielas, nebija paredzēta, bet lietojot masas koncentrācijas ieviesās neapzināti. Jāsaka gan, ka kopumā neatminot, kas ir B, tiktu zaudēti 5 nevis 10 punkti.